Kerkschip Antwerpen

Jul 02 2024

/

Maritiem Erfgoed

Verslag van een daguitstap op donderdag 16 mei 2024

Het bezoek begon aan het betonnen Kerkschip Sint Jozef, gemeerd aan het Houtdok in de Antwerpse haven, om vandaar kennis te maken met ons Maritiem verleden.

De Engelsen hadden in 1944 magnetische mijnen uitgevonden en Hitler liet daarom schepen bouwen in Ferrociment ter bevoorrading van de Duitse U boten in de slag om Engeland.

Dit schip werd gebouwd in Rotterdam in 1944 en is 96 meter lang, 14,25 m breed met een diepgang van 4,5 m en een gewicht van 3800 ton. 

Het schip werd te laat in Antwerpen afgebouwd en zag nooit zee.

We bezochten het museum, de kleine en de grote kapel, waar nog wekelijks mis wordt gelezen. Huwelijken, doop- en uitvaartplechtigheden tonen dat de verbondenheid in de binnenscheepvaart nog altijd een feit is.

Een ex-schipper leidde ons heel enthousiast rond met een massa aan anekdotes, waardoor de inhoud wat verloren ging.

De lunch in het restaurant werd door iedereen gesmaakt.

Na de middag stond het bezoek aan het Rijn en  Binnenvaartmuseum op de agenda. Het museum ligt aan het einde van de stadsdroogdokken.

Na de verwelkoming door Dokter Van Cleempoel  op het schip ANGELE werden we deskundig rondgeleid door de gedreven vrijwilligers, ex-schippers, in de tot museumschip ingerichte spitsen, de MON DESIR en de LIOMAR.

De  binnenschepen werden ingericht als historisch, sociaal en cultureel erfgoed die het familiaal en economisch leven van de binnenschippers bewaarden in een archeologische achtergrond. Veel foto’s, scheepsmodellen, plannen, scheepsuitrustingen, schilderijen waren te bekijken in de 2 ruimen.

Ook de drie woningen zijn intact en geven een beeld van het familieleven vroeger.

Met nog een drankje en een gesprek met de vrijwilligers werd deze leerrijke dag afgesloten.

Lea

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *