Sep 29 2024

/

BIBLIOTHECA PHARMACEUTICA ANTVERPIENSIS

What’s in a name? Oproep om collecties aan te vullen!

Op de laatste bijeenkomst van de gewone jaarlijkse algemene vergadering van het BPA op donderdag 23 mei 2024 werd besloten om meer bekendheid te geven aan deze activiteit die zich afspeelt binnen KAVA.

In 1999 kon KAVA de historische boekencollectie verwerven van Dr. Apr. Leo Vandewiele (1910-2004), farmaco-historicus, uit Destelbergen. Deze collectie bevatte naast een aantal 16de en 17de eeuwse drukken, waaronder meerdere Plantijn-uitgaven, werken over farmaciegeschiedenis, farmacopees en volledige reeksen tijdschriften van binnen- en buitenlandse farmaceutische, historische en scheikundige verenigingen van de 19de en 20ste eeuw.

De verzameling werd vervolledigd met de wetenschappelijke werken en reeksen tijdschriften die nog in het bezit van de vereniging waren.

Ten einde aan de schenker de zekerheid te geven dat deze collectie nooit zou vervreemd worden werd op 10 juli 1999 een burgerlijke vennootschap in de vorm van een gewone commanditaire vennootschap opgericht door KAVA samen met de stichting Cornelis Floris, onder voorzitterschap van Graaf Daniël le Grelle. KAVA is hierbij de beherende (gecommanditeerde) vennoot. Dit betekent dat  KAVA de nodige financieën aanbrengt en de algemene verantwoordelijkheid draagt, terwijl de andere leden zorgen voor de deskundigheid en kennis van zaken.

Het doel van de vereniging is in de eerste plaats om zoveel mogelijk voorwerpen te verwerven, te beheren en in stand te houden, die verband houden met het farmaceutisch beroep en die een historische en culturele waarde bezitten. Dit gebeurt o.a. door het bewaren van de waardevolle boeken en reeksen. Deze bibliotheek staat niet alleen open voor de onderzoeker of student, maar ook voor elke geïnteresseerde.

De collectie die thans meer dan 4000 volumes telt is opgenomen in de catalogus van de bibliotheek van de Universiteit Antwerpen.

Verder beheert ze de museumapotheek Oscar van Schoor evenals het wandtapijt Herbarium van Van Immerseel, aangekocht bij de viering van 125 jaar KAVA en alle farmaceutisch historische voorwerpen die in de loop der jaren aan de vereniging zijn geschonken.

De stichting Cornelis Floris, opgericht door graaf Daniel Legrelle die zich inzette voor de bescherming van het Cultureel Erfgoed in Vlaanderen en specifiek Antwerpen, is thans geen lid meer van de BPA. De huidige leden zijn: Apr. L. Veraart, voorzitter KAVA, Apr. G. De Munck, Apr. E. Van Vré, prof.em. H. Deelstra, Dr. Rik Van Daele, hoofdbibliothecaris van de UA, prof. L. Pieters en Dr. Z. Van Loon, conservator van het museum Plantin-Moretus.

Elk jaar tijdens de maand mei komt de algemene vergadering bijeen om de aanwinsten te bespreken en andere punten die tot haar bevoegdheid behoren.

Zoals u gelezen hebt is één van de belangrijkste taken van de BPA het verwerven van historisch belangrijk materiaal zoals boeken en collegedictaten, farmaceutische potten (in porselein of keramiek), vijzels, maar ook weegschalen, gewichten, microscopen,… foto’s…

Kortom, als u op uw zolder nog iets mooi hebt liggen laat het ons weten. Ook als er stukken zijn die u nog graag bij wil houden, maar ze toch voor later wil laten behouden, dit kunt u ons ook melden.

Bij voorbaat onze hartelijke dank voor de interesse en eventueel voor een apothekers bijdrage.

Apr. Hendrik Deelstra en apr. Guy De Mucnk, KAVA- senioren

                                           

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *