Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

Daguitstap: Maritiem verleden op donderdag 16 mei

 Daguitstap : Maritiem verleden op donderdag 16 mei 2024 

Een van de grote economische voordelen van West Europa zijn haar uitgebreide bevaarbare waterwegen. De meeste grote industrieën zijn aan deze stromen gevestigd en stortten daar hun afvalwater in, maar dat is een ander verhaal. 

De binnenvaart op deze rivieren en kanalen is door de eeuwen van zeer groot belang voor de welvaart van onze contreien en is het vandaag nog meer. Eén binnenschip haalt 300 containers van de weg. 

Vroeger vormde de Binnenvaart een hechte gemeenschap omdat ze sterk op zichzelf waren aangewezen. Zij dienden met hun hebben en houden rond te varen in Europa, waar ze meestal op elkaar waren aangewezen en ’s nachts naast elkaar aanmeerden. Dit was hun communicatiekanaal. 

Die samenhorigheid is door de moderne samenleving teloorgegaan. 

Een groep van gepensioneerde binnenschippers bewaarden en onderhouden enkele typische schepen en vulden die met nostalgie. 

Om het patrimonium te kunnen bewaren werd, onder leiding van dokter Roland Van Cleempoel, jarenlang arts in zee- en de binnenvaart, het Rijn- en Binnenvaartmuseum opgericht. 

De drie museumschepen “Mon Desir”, “Angèle” en “Liomar”, zijn cultureel erfgoed geworden, maar moeten, verstoken van enige subsidies, continu vechten om te kunnen blijven bestaan. 

Met het op pensioen gaan van schepen Marc van Peel werd MPM opgericht, Stichting Maritiem Patrimonium. Het Rijn- en Binnenvaartmuseum sloot zich daarbij aan, maar MPM brengt geen meerwaarde. 

We zijn blij de museumschepen te kunnen bezoeken gegidst door de vrijwilligers van het museum. Enkele onder hen, zoals Dokter Van Cleempoel, vertellen boeiende verhalen uit de Binnenvaart. Op twee schepen zijn de oorspronkelijke woningen nog te zien. 

Tijdens onze daguitstap in het maritiem verleden zullen we in de voormiddag met gids het “Kerkschip Sint Jozef”, beschermd varend erfgoed, bezoeken en er ’s middags lunchen. 

De Duitsers bouwden op het einde van de Tweede Wereldoorlog een vracht-zeeschip in beton omdat stalen schepen magnetische zeemijnen aantrokken. 

Na de oorlog bleef het schip in Antwerpen liggen en verkommerde. 

De binnenschippers kregen toegang tot het schip en bouwden aan boord een kapel voor de zondagse misviering en een feestzaal om bij elkaar te kunnen zijn. Er kwam een vaste aalmoezenier aan boord. 

Op initiatief van de aalmoezenier is de jaarlijkse Belgische Maritieme beurs ontstaan onder de naam “Open Scheepvaartdagen” 

Deze is uitgegroeid tot een belangrijke technische tentoonstelling, waar ook buitenlandse bedrijven maar wat graag aan deelnemen. 

De vrijwilligers van het Rijn- en Binnenvaartmuseum halen uit deze beurs ondersteuning voor hun museum. 

PROGRAMMA: 

10h00 samenkomst aan Het Kerschip St Jozef, Houtdok 25, 2030 Antwerpen 

(parking mogelijk mits carpooling want beperkte plaats) 

10h30-11h45: rondleiding met gids aan boord van het Kerkschip. 

12h00 lunch ter plaatse (dag menu: soep, steak met sla frietjes, dessert of koffie, 

water en 1 consumptie 

14h00 met de auto naar de schepen van het Rijn en Binnenvaartmuseum, aan de 

andere zijde van de droge dokken site. 

Ontvangst door de vrijwilligers van het museum. 

In het museum verdeling in 2 of 3 groepen naar gelang het aantal deelnemers. 

Uitleg over de historie van de binnenvaart en bezoek met gidsen aan de 2 museumschepen. 

Maximum 45 deelnemers. 

De schepen zijn iets moeilijker toegankelijk. 

Inschrijven door storting van 45 euro per persoon op rekening van de KAVA-senioren BE50 6451 0044 1818 vóór eind april. 

Contactpersoon: Lea en Marcel De Winter 

0496 28 09 92 ( Lea) 

0495 57 77 71 ( Marcel )