Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

Voordracht door prof. Larmuseau

 Voordracht door professor Maarten Larmuseau op donderdag 25 april. 

‘In de voetsporen van onze voormoeders. Op zoek naar vrouwelijke stambomen en mitochondriaal DNA’. 

Maarten Larmuseau 

(Zottegem ,3 januari 1983) is een Vlaams geneticus en genealoog. 

Hij is docent en wetenschappelijk onderzoeker in de genetische genealogie en populatiegenetica binnen het Centrum Menselijke 

Erfelijkheid (CME) aan de Katholieke Universiteit Leuven. 

Sinds 2021 is hij voor het vakgebied ‘genetisch erfgoed’ ook deeltijds als docent verbonden aan de opleiding Erfgoedstudies van de Universiteit Antwerpen. 

Larmuseau kreeg internationaal aandacht door zijn genetisch genealogisch onderzoek. Zo berekende hij voor het eerst de historische graad aan buitenechtelijke kinderen bij mensen- de zogenaamde koekoeksgraad- via het linken van het Y-chromosoom met stambomen. 

Ter ondersteuning van zijn onderzoek naar de historische koekoeksgraad (neologisme door hem geïntroduceerd) verricht Professor Larmuseau sinds 2020 ook genetisch genealogisch onderzoek naar diepe maternale verwantschappen (naar ‘voor’-moeders). Dat het woord ‘voormoeder’ – een vrouwelijke voorouder- pas net is opgenomen in Van Dale woordenboek illustreert treffend dat zij vaak verborgen blijven. 

Mitochondriaal DNA (Mito-DNA) is belangrijke genetische informatie die enkel via de moeder (maternaal) wordt overgedragen. Dankzij de koppeling met de maternale stamreeks oefent Mito-DNA de rol van moederspoor uit waarbij verwantschappen in moederlijke lijn door de genealoog gedetecteerd en geverifieerd kunnen worden. 

Bron: Wikipedia en programma UDLL 2022-2023.